Blog

Çocuk cerrahisinin önemini ve gelişmelerini paylaşıyoruz. Sağlıklı bir gelecek için yazılarımızı keşfedin.


Bebeklerde Sünnet Sonrası Bakım

BEBEKLERDE SÜNNET SONRASI BAKIM
Bebeklerde sünnet sonrası bakım

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bebeklerde sünnet sonrası bakım için en çok kullandığımız yöntemleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Ağrı Kesici:

Lokal anestezi uygulamasını takiben 2-2,5 saat sonrası ilk doz ağrı kesicisini veriniz.

Kullanım süresi:

İlk gün tercihen 6 saat aralıklarla, günde 4 kez olacak şekilde verilmelidir. Bebeğinizin ağrı durumuna veya sizin uyku saatinize göre 4 saatten daha yakın olmayacak şekilde saatlerde değişiklik yapabilirsiniz.

2.gün ihtiyaç duyarsanız ağrı kesici kullanabilirsiniz.

* Yenidoğanlarda sünnet sonrası bakım için (ilk 30 günlük bebeklik dönemi) ağrı kesiciye çoğu kez gerek duyulmaz. Emzirmek yeterli olacaktır. İlk gün dahil, ağrı kesici kullanmayınız.

Deri Pomadı:

Bebeklerde sünnet sonrası bakım için doktorunuzun reçete ettiği krem/ pomadı kullanınız.
Günde 2 kez, sabah-akşam, 1 fındık tanesi kadar pipinin üstüne sıkıp bırakınız. Elinizle yaymayınız. Vücut sıcaklığı ile kendi yayılacaktır.

Kullanım süresi:

1 hafta boyunca kullanınız.

Kantaron Yağı:

Her alt bakımınızda 5-6 damla pipinin üstüne damlatınız.
Cam damlalıklı bir ürün tercih edebilir veya üründe bulunmuyorsa, ayrıca bir damlalık alarak kullanımda kolaylık sağlayabilirsiniz.

Bebeklerde sünnet sonrası bakım

Kullanım süresi:

2-3 hafta boyunca kullanınız.                                                                                                                                             

Ilık Oturma Banyosu:

Sünnetten sonraki gün vücut sıcaklığındaki suyu, küvetine veya içine oturabileceği (elinizle destekleyerek pozisyon vermelisiniz) bir kaba koyunuz. Suyun içine başka bir şey (batikon gibi) koymayınız.
Günde 5 dk. bu suyun içine oturtunuz.
Sünnet sonrası bakımda, ılık su bölgenin temizlenmesini sağlarken, yara iyileşmesini de hızlandırır.

Uygulama süresi:

1 hafta boyunca uygulayınız.

* Sünnet olması, bebeğinizin rutin banyosunu yaptırmanıza engel değildir. Sünnet gününden sonra istiyorsanız banyo yaptırabilirsiniz. Sünnet bölgesine lif, sünger sürülmemelidir. Üzerinden köpük akabilir.

Bardak Kullanımı:

Bebeklerde sünnet sonrası bakımda sünnet külotu kullanılmaz.

Kağıt veya karton bardak kullanabilirsiniz.
Kirlendikçe veya deforme oldukça değiştirebilirsiniz.

Bardak kullanımının sünnet sonrasında faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Pipinin beze yapışmasını engeller.
  • Kakanın pipiye bulaşmasını belirgin derecede azaltır.
  • Bebeğinizi yüzüstü yatırabilirsiniz, kasıklarından kavrama pozisyonu ile tutabilirsiniz, ana kucağında yatış gibi kemer kullanmanız gereken durumlarda kemerinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Bardak kullanımında bebeğinizin altını havalandırmak için açık bırakmanız gerekmez.

Bardağın hazırlanmasını ve kullanımını ilgili videodan https://youtube.com/shorts/sIuBSni6RsI?feature=share izleyebilirsiniz.

Kullanım süresi:

1 hafta boyunca kullanınız.

* Bebeğinizin pipisi çok gömülü ise bardağa gerek olmayabilir. Bunu sünnetten sonra doktorunuz size söyleyecektir.

Sünnet bakımı ile ilgili daha fazla bilgi için Sünnet Bakımı / Sünnet Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.



Sünnetten Sonra Bebeğimin Pipisi Küçük Gözüküyor! 

Gömük Penis Nedir? (Gömülü Pipi Nedir?)

Sünnetten sonra küçülmüş gibi gözüken penis
Yağlanmaya bağlı gömük penis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Sünnetten sonra bebeğimin pipisi küçük gözüküyor veya içine kaçıyor” diye düşünüyor olabilirsiniz. Eğer bebeğinize veya çocuğunuza doktor tarafından mikropenis (küçük penis) tanısı konulmamışsa muhtemelen burada gömük penis durumu söz konusudur.

Gömük penisin bir kaç tipi olsa da en çok gördüğümüz tipini kısaca şöyle özetleyebiliriz. Penis kökü karın duvarındaki başlangıç noktasına yapışıktır ve sabittir. Derinin altındaki yağ dokusu ne kadar fazlaysa cilt o kadar yukarı kalkar. Penis kökü sabit olduğundan, cilt yukarı kalktığında; penis yağ dokusunun içinde, yani, göreceli olarak aşağıda kalır. Henüz sünnet yapılmamış penis başında deri olduğundan bu deri de yukarı ilerler ve deri içinde penis olmadığı fark edilmez. Sünnetli çocuklarda ise penis başında deri yoktur. Böylece, penis başı cilde göre aşağıda, yağ tabakasının içinde kalır. Penis boyu da kısalmış gibi gözükür. Bu yüzden aileler “Sünnetten sonra bebeğimin pipisi küçük gözüküyor veya pipi içine kaçıyor” diye düşünmeye başlarlar. Aslında bu durum endişelenecek bir durum değildir.

Çocuğunuzun kasık bölgesindeki yağ tabakası hep aynı oranda kalmaz. Bebeğinizin veya çocuğunuzun kasık bölgesindeki yağ tabakası azaldığında, cilt penis başlangıç yerine yaklaşacaktır. Böylece normal boyunu gösterecek hale gelecektir. Özellikle yenidoğan döneminde yapılan sünnetlerde, bebekte henüz cilt altı yağ dokusu henüz yeterince kalınlaşmamışken, penis sonraki aylara göre daha uzun gözükür. Bebekte cilt altı dokusu kalınlaşmaya başlayınca penis kısalmış gibi durur. Özellikle bunu gözlemleyen diğer aile fertleri de “sünnetten sonra bebeğimin pipisi kısaldı” diye düşünmeye başlar. İşte bu yüzden de etraftan “Küçükken sünnet yaptırma, pipisi küçülür” cümlesini sıkça duymuşuzdur. Ancak bu durum tamamen yanlış algılamadır. Yağlama azalınca yine gerçek boyu görünür hale gelecektir. Yine kilolu büyük çocuklarda da kilo verilmesi durumunda penis boyu daha uzun gözükecektir. Yine de “Sünnetten sonra bebeğimin pipisi normal gözükmüyor” diye düşünüyorsanız, mutlaka bir çocuk cerrahı veya bir çocuk üroloğu ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Gömük penis ile ilgili daha detaylı bilgi için Gömük Penis başlıklı yazımıza tıklayabilirsiniz.



Hangi Durumlarda Sünnet Gereklidir?

Klinikte en sık karşılaştığımız sorulardan biri de “Hangi durumlarda sünnet gereklidir?” sorusudur. Özellikle fimozis (bitik) ve parafimozis durumlarında sünnet çoğu zaman gereklidir.

Fimozis

Fimozis (bitik) denilen durumda, sünnet derisinin uç kısmı idrar çıkışına engel olacak kadar dardır. Bu durum idrarın sünnet derisi içinde hapsolmasına ve enfeksiyona sebep olur. Çocuk idrar yaparken çoğu zaman sünnet derisi içinde hapsolan idrar nedeniyle sünnet derisinin uç kısmı balon gibi şişer. idrar ise tazyikli ve ince bir şekilde gelir. Eğer fimozise enfeksiyon eşlik etmeye başlamışsa önce enfeksiyon tedavi edilir, ardından sünnet yapılır. Enfeksiyon yoksa, tanının ardından sünnet yapılabilir.

çocuklarda fimozis sünnet hangi durumlarda yapılmalıdır

Aslında çoğu bebekte doğduğunda fimozis (bitiklik) vardır ve bu durum olağan bir durumdur. Biz buna fizyolojik fimozis deriz. Fizyolojik fimoziste sünnet yapmaya gerek yoktur. Çoğu zaman bu yapışık ve dar sünnet derisi kendiliğiden açılır. 

Fimoziste bazen annelere bakım esnasında sünnet derisinin hafifçe geri itilmesi tavsiye edilir. Ancak bu uygulama  oldukça tehlikelidir. İtilen sünnet derisinin yerine alınmasının unutulması ve yerine alınamaması durumunda ise parafimozis dediğimiz, fimozisten çok daha büyük bir sorun oluşur. İşte bu yüzden sünnet derisi aileler tarafından kesinlikle geriye doğru çekilmemelidir.

Parafimozis

Parafimozis durumunda ise sünnet derisi penis başının ardına sıyrılmış olur ve normal haline döndürülemez, penis başını boğar. Kanlanması bozulan penis başı, hastaya acil bir şekilde müdahale edilmediği takdirde, kangren olur. 

parafimozisHangi durumlarda sünnet gereklidir? parafimozis

Fimozis ve Parafimozisin Tedavisi

Bize “Hangi durumlarda sünnet gereklidir?” sorusunun dışında, en sık sorulan sorulardan biri de “Fimozis ve parafimozis durumlarında sünnet yaptırmak zorunluluğu var mıdır?” sorusudur. Hem fimozis, hem parafimoziste, çocuğuna hiç bir zaman sünnet yaptırmak istemeyen aileler için, sünnet yapılmadan da müdahale edilebilir. Fimoziste hekim tarafından sünnet derisindeki darlık açılabilir. Yine bunun için halka şeklinde bazı malzemeler geliştirilmiş olsa da etkinliği yeterli değildir. 

Parafimoziste ise çoğu kez cerrahi bir işlem gerekir. Penis başını sıkıştıran sünnet derisine yapılan kesi sonrası, penis başı kurtarılır ve tekrar dikilir.  Ancak hem fimozis, hem de parafimozisin sünnet dışı tedavisi acılı ve sonrasında sünnet sonrasındaki gibi bakım isteyen bir işlemdir. Çocuklar işlem sırasında psikolojik olarak da etkilenmektedir. Yine sünnet dışı tedavilerden sonra bu durumların tekrarlama ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden de “Hangi durumlarda sünnet gereklidir?” sorusuna verilecek ilk cevap fimozis ve parafimozistir. Parafimozis ve fimozis tedavisinde her zaman ilk seçenek de sünnettir.

Fimozis ve parafimozis dışında erkek çocuklarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında, sünnet derisi iltihabında (balanit), vezikoüreteral reflü denilen ve idrar torbasındaki idrarın böbreklere doğru kaçtığı hastalıkta da sünnet gereklidir.

Sünnet sonrası bakımı için Ankara Sünnet Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Sünnetten Sonra Bizi Neler Bekliyor? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.



Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir?

Yenidoğan sünneti, çocuk hastalara uygulanan en yaygın cerrahi işlemdir. Bir erkeğe sünnet yapılacaksa, yapılabilecek en güzel, en avantajlı dönemdir yenidoğan dönemi. Yenidoğan sünnetinin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz.

  • Yenidoğanların yara iyileşmesi diğer tüm yaşlara göre en yüksek hızdadır. Sünnetten sonra bebeğiniz hızla iyileşecektir.
  • Yenidoğanlarda damarlar çok ince olduğundan kanama gibi komplikasyonlar çok nadir görülür.
  • Yenidoğanlarda ağrı diğer yaşlardaki kadar net hissedilmez. Bu da bebeğinize sünnet sonrası ağrı kesici verme ihtiyacınızı azaltacak veya ağrı kesiciye hiç ihtiyacınız olmayacaktır.
  • Bebeğinizde bez olması dışarıdan gelecek travmalara karşı bebeğinizi koruyacaktır.
  • Bebeğinizin henüz çok hareketli olmaması, kendine kendine oluşturabileceği travmalardan bebeğinizi koruyacaktır.
  • Henüz çok hareketli olmayan bebek sünnet esnasında sıkılmayacak, işlem masasından kalmak istemeyecektir.
  • Yenidoğanlar henüz korkuyu bilmezler. Bu sünnet için de geçerlidir. Böylece bebekler hayatlarında olumsuz etkiler oluşturan bir sünnet travmasına da maruz kalmamış olacaktır.
  • Yenidoğan sünneti her zaman lokal anestezi ile yapılır. Lokal anestezinin avantajları ise;
    • Bebeğinizin anestezi için aç kalması gerekmez,
    • Ameliyathane olması şart olmadığından sünnet sırasında anne ve baba olarak bebeğinizin yanında bulunabilirsiniz,
    • Hastanede/klinikte kalış süresi kısadır,
    • Bebeğinizin tamamen uyutulması gerekmez, böylece bebeğiniz genel anestezi risklerinden muaf olur,
    • Genel anestezide uygulanan anestezi öncesi damar yolu açılmasına gerek yoktur,
    • Genel anestezide yaşanan sünnet sonrası uyanmadaki huzursuzluk dönemini yaşamamış olur.

Sünnet sonrası bakım için Ankara Sünnet Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Sünnetten Sonra Bizi Neler Bekliyor? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

yenidoğan sünneti


Çocuk Cerrahisi Kliniği

Op. Dr. Tuba Dikmen GÜLSER, Çukurambar Ankara'da çocuk cerrahisi kliniğinde hizmet vermektedir. Çocuk cerrahisi doğumdan erişkin yaşa kadar 0-18 yaş grubu çocuklarla ilgili tüm cerrahi işlemleri kapsamaktadır.

Op. Dr. Tuba Dikmen Gülser'e aittir. Tüm Hakları Saklıdır.

0 505 024 45 00