Kasık Fıtığı
Kasık Fıtığı Nedir?
Kasık fıtığı, karın alt zarının küçük bir parçasından veya karın duvarının kaslarındaki zayıf bir alandan bağırsağın bir bölümünün veya kız çocuklarında bazen de yumurtalıkların dışarı çıkmasına denir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kasık fıtığı olabilir. Çocuklukta olan fıtıklar genellikle doğumdan beri vardır. Çocuğunuz ağladığında veya zorlandığında fıtık daha büyük görünebilir.
Çocuklarda Kasık Fıtığı Ne Sıklıkta Görülür?
Kasık fıtığı, erkeklerde kızlardan 4-6 kat fazla görülür ve yaklaşık 50 erkek çocuktan birinde görülür. Her iki cinsiyette de erken doğumlarda fıtığın görülme ihtimali daha da artar.
Kasık Fıtığını Önlemek Mümkün Müdür?
Bunu önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Çocuklar ve bebekler çok ağladığı için fıtık olmaz. Var olan fıtık çocuğunuz çok ağladığı için görünür hale gelir, sakinleştiğinde karın içi organlar yerlerine döneceğinden tekrar görünmez hale gelir.
Kasık Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Çocuğunuzun kasık bölgesinde belirgin bir şişlik şeklinde göründüğü için fıtığı klinik muayene ile teşhis etmek mümkündür. Çocuğunuzun tanı için başka bir tetkik aracına (ultrason vb.) ihtiyacı olmayabilir. Bazen, bir tarafa (sağ/sol taraf) tanı konulduktan sonra, karşı tarafta da (sol/sağ) fıtık olabilir. Bu durum tek tarafında fıtık tespit edilen hastaların %10’u kadardır. Bu yüzden, o ana kadar fark edilmemiş bir fıtık ihtimaline karşı, görüntüleme (ultrason) istenebilir .
Kasık Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Kasık fıtığı cerrahi olarak tedavi edilir. Çoğu durumda bu, günübirlik ameliyat olarak gerçekleştirilir. Çocuğunuz hastaneye gelir, ameliyat olur ve aynı gün taburcu olur. Bazen, özel bir durum varlığında, bir çocuğun iki veya üç gün hastanede kalması gerekebilir.
Ameliyatta Neler Yapılacak?
Çocuğunuza genel anestezi verilecek ve ameliyat sırasında uykuda olacaktır. Kasık bölgesindeki şişlik üzerinde küçük bir kesik yapılacak, karın zarı ve bağırsak parçası yerine geri itilecektir. Kas duvarı onarılacak ve kesi estetik dikişlerle kapatılacaktır. Bu dikişler eriyecek ve alınması gerekmeyecektir. Karşı tarafta da bir fıtık varsa, bu fıtık da ayrı bir kesi şeklinde, aynı zamanda onarılacaktır.
Herhangi Bir Risk Var Mı?
Her anestezi uygulaması risk taşır, ancak bu ameliyat için bu risk oldukça düşüktür. Anestezi doktoru, herhangi bir komplikasyonla başa çıkmak için eğitilmiş deneyimli bir doktordur. Anesteziden sonra çocuk bazen kendini hasta hisseder ve kusar, baş ağrısı, boğaz ağrısı veya baş dönmesi hisseder. Bu etkiler genellikle kısa sürelidir. Tüm ameliyatlar ayrıca küçük bir enfeksiyon veya kanama riski taşır.
Ameliyattan Sonra Ne Olur?
Kasık fıtığı ameliyatından sonra çocuğunuz biraz hassasiyet hissedebilir ve kasık bölgesinde morarma olabilir, ancak bu anormal bir durum değildir. Çocuğunuzun durumuna göre ağrı kesici verilebilir. Bölge ağrılıyken çocuğunuzun bol giysiler giymesi daha uygun olacaktır. Bebeklerin bebek bezi kullanmasına engel bir durum yoktur. Ameliyattan iki gün sonra çocuğunuza banyo yaptırabilirsiniz, ancak 7-10 gün kadar uzun banyolardan kaçınmalısınız. Tahrişe neden olabileceğinden yaranın etrafına krem kullanmayın.
Yara yerindeki dikişlere ve ameliyata bağlı bir sertlik ele gelecektir. Bu sertliğin kaybolması birkaç ayı bulabilmektedir.
Sizden yaklaşık 1 hafta – 10 gün sonra ve bazen duruma göre daha sonra tekrar, kontrole gelmeniz istenecektir. Kontrolünüzü ihmal etmemelisiniz.
Ameliyat Sonrası Ne Olursa Doktora Başvurmalısınız?
Fıtık onarım operasyonlarının çoğu başarılıdır. Ameliyattan sonra fıtığa bağlı şişliğin inmesi gerekir. Şişlik devam ediyorsa veya yara yerinizde aşırı bir kızarıklık, hassasiyet, akıntı, açılma durumu varsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.