Blog

Çocuk cerrahisinin önemini ve gelişmelerini paylaşıyoruz. Sağlıklı bir gelecek için yazılarımızı keşfedin.


Hangi Durumlarda Sünnet Gereklidir?

Klinikte en sık karşılaştığımız sorulardan biri de “Hangi durumlarda sünnet gereklidir?” sorusudur. Özellikle fimozis (bitik) ve parafimozis durumlarında sünnet çoğu zaman gereklidir.

Fimozis

Fimozis (bitik) denilen durumda, sünnet derisinin uç kısmı idrar çıkışına engel olacak kadar dardır. Bu durum idrarın sünnet derisi içinde hapsolmasına ve enfeksiyona sebep olur. Çocuk idrar yaparken çoğu zaman sünnet derisi içinde hapsolan idrar nedeniyle sünnet derisinin uç kısmı balon gibi şişer. idrar ise tazyikli ve ince bir şekilde gelir. Eğer fimozise enfeksiyon eşlik etmeye başlamışsa önce enfeksiyon tedavi edilir, ardından sünnet yapılır. Enfeksiyon yoksa, tanının ardından sünnet yapılabilir.

çocuklarda fimozis sünnet hangi durumlarda yapılmalıdır

Aslında çoğu bebekte doğduğunda fimozis (bitiklik) vardır ve bu durum olağan bir durumdur. Biz buna fizyolojik fimozis deriz. Fizyolojik fimoziste sünnet yapmaya gerek yoktur. Çoğu zaman bu yapışık ve dar sünnet derisi kendiliğiden açılır. 

Fimoziste bazen annelere bakım esnasında sünnet derisinin hafifçe geri itilmesi tavsiye edilir. Ancak bu uygulama  oldukça tehlikelidir. İtilen sünnet derisinin yerine alınmasının unutulması ve yerine alınamaması durumunda ise parafimozis dediğimiz, fimozisten çok daha büyük bir sorun oluşur. İşte bu yüzden sünnet derisi aileler tarafından kesinlikle geriye doğru çekilmemelidir.

Parafimozis

Parafimozis durumunda ise sünnet derisi penis başının ardına sıyrılmış olur ve normal haline döndürülemez, penis başını boğar. Kanlanması bozulan penis başı, hastaya acil bir şekilde müdahale edilmediği takdirde, kangren olur. 

parafimozisHangi durumlarda sünnet gereklidir? parafimozis

Fimozis ve Parafimozisin Tedavisi

Bize “Hangi durumlarda sünnet gereklidir?” sorusunun dışında, en sık sorulan sorulardan biri de “Fimozis ve parafimozis durumlarında sünnet yaptırmak zorunluluğu var mıdır?” sorusudur. Hem fimozis, hem parafimoziste, çocuğuna hiç bir zaman sünnet yaptırmak istemeyen aileler için, sünnet yapılmadan da müdahale edilebilir. Fimoziste hekim tarafından sünnet derisindeki darlık açılabilir. Yine bunun için halka şeklinde bazı malzemeler geliştirilmiş olsa da etkinliği yeterli değildir. 

Parafimoziste ise çoğu kez cerrahi bir işlem gerekir. Penis başını sıkıştıran sünnet derisine yapılan kesi sonrası, penis başı kurtarılır ve tekrar dikilir.  Ancak hem fimozis, hem de parafimozisin sünnet dışı tedavisi acılı ve sonrasında sünnet sonrasındaki gibi bakım isteyen bir işlemdir. Çocuklar işlem sırasında psikolojik olarak da etkilenmektedir. Yine sünnet dışı tedavilerden sonra bu durumların tekrarlama ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden de “Hangi durumlarda sünnet gereklidir?” sorusuna verilecek ilk cevap fimozis ve parafimozistir. Parafimozis ve fimozis tedavisinde her zaman ilk seçenek de sünnettir.

Fimozis ve parafimozis dışında erkek çocuklarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında, sünnet derisi iltihabında (balanit), vezikoüreteral reflü denilen ve idrar torbasındaki idrarın böbreklere doğru kaçtığı hastalıkta da sünnet gereklidir.

Sünnet sonrası bakımı için Ankara Sünnet Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Sünnetten Sonra Bizi Neler Bekliyor? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.


Çocuk Cerrahisi Kliniği

Op. Dr. Tuba Dikmen GÜLSER, Çukurambar Ankara'da çocuk cerrahisi kliniğinde hizmet vermektedir. Çocuk cerrahisi doğumdan erişkin yaşa kadar 0-18 yaş grubu çocuklarla ilgili tüm cerrahi işlemleri kapsamaktadır.

Op. Dr. Tuba Dikmen Gülser'e aittir. Tüm Hakları Saklıdır.

0 505 024 45 00