Sünnet Bakımı | Sünnet Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sünnet Bakımı | Sünnet Sonrası Dönem
Sünnet bakımı, sanılanın aksine, çok da zor bir süreç değildir. Sünnetten sonra en önemli şey yara yerinin temizliğine dikkat edilmesidir. Ancak travmaya neden olacak şekilde üzerini silerek temizlik yapmaktan kaçınılmalıdır.
Kabuklanma
Sünnet sonrası yara kabukları oluşabilir. Bu kabukların kendiliğinden dökülmesi için beklemek gerekir. Kabukları kendiniz kaldırmamalısınız. Bebeklerde sünnet bakımı için kullanılan ılık oturma banyosu, kremler ve bebek bezinin içinde kalan yara nedeniyle, kabuklar yumuşak, beyaz plaklar şeklindedir. Görüldüğünde iltihap sanılabilir. Bu görüntü sizi korkutmasın. Büyük çocuklarda ise tamamen sert kabuklar veya sert kabuk-yumuşak beyaz plaklar karışık şekilde olabilir.
Bebekte kabuklanma
Çocukta kabuklanma
İlaçların kullanımı
Size reçete edilen ilaçları doktorunuzun önerdiği şekilde ve önerdiği miktarda kullanmalısınız. Doktorunuz size bir ağrı kesici, bir de krem yazacaktır. Özellikle sünnet bakımı için verilen kremlerin aşırı miktarda kullanımı sık yapılan hatalardandır ve yara iyileşmesinde gecikmelere neden olmaktadır.
Travmalardan korunma
Büyük çocuklar için yatmaya gerek yoktur. Sünnet bakımı için en önemli adımlardan biri de travmalardan korunmadır. Çocuğunuzu bisiklet, paten gibi yarasına zarar verme ihtimali olan araçlardan ve oyunlardan uzak tutmak gerekir. Aksi takdirde travmaya bağlı kanamalar meydana gelebilir. Büyük çocuklarda sünnet külotu travmalardan korunmak için iyi bir seçenektir. Sünnet yaptırmadan önce kirlendiğinde değişebilmek için 2 adet almanızı tavsiye ederiz. Bebeklerde ise sünnet külotu kullanılmaz. Bunun yerine, sünnet bakımı için, bez ve pipi arasına bariyer olacak şekilde karton bardağı keserek kullanabilirsiniz.
Banyo
Bebeğinizin veya çocuğunuzun banyo yapmasına engel bir durum yoktur. Uzun ve çok sıcak banyolardan kaçınmalısınız. Sünnet bakımı için günlük yaptırılan ılık suya oturma banyoları iyileşmenizi hızlandıracaktır. Suyun içine ilave bir madde koymanıza, aksi belirtilmedikçe, gerek yoktur.
Dikişler
Sünnette kullanılan dikişler kendiliğinden eriyen dikişlerdir. Sünnet sonra dikiş alınmasına gerek yoktur. Dikişleriniz 2-4 hafta içinde dökülecektir.
Şişlik
Şişliğe bağlı pipide eğrilik
Pipide şişlik olacaktır. Şişliğin derecesi her çocukta farklıdır. Aynı anda sünnet olmuş tek yumurta ikizi çocuklarda bile şişlik aynı düzeyde olmayabilir. Bu durum sünnet bakımı, dokunun yara yerine verdiği tepki, çocuğun aktivitesi, bulunduğu ortam sıcaklığı gibi pek çok faktöre bağlıdır. Şişliğin iyileşme sürecine direkt etkisi yoktur. Tüm şişlikler eninde sonunda geçecektir. Hiç şişlik olmaması da, çok şişmesi de endişelenecek bir durum değildir. Şişlik tüm pipinin etrafında da eşit derecede olmayabilir. Bir tarafı çok şişerken, diğer taraf daha az şişebilir. Bu görüntü anne babaya sünnetten sonra doku şişmeye başlayınca pipinin şeklinin bozulması, eğrilmesi gibi görünse de yine endişelenmenize gerek yoktur. Şişlik geçince eğrilik de geçecektir. Önemli olan pipinin sünnetten hemen sonra nasıl gözüktüğüdür, çünkü henüz şişlik başlamamıştır ve pipinin en son görüntüsü bu sünnetten çıkar çıkmaz olan hali olacaktır.
Renk değişiklikleri
Sünnetten sonra penis başının ara ara renk değiştirdiğini göreceksiniz. Bazen soluk, bazen pembe, bazen daha morumsu görülebilir. Bu da normal bir durumdur. Sünnetten önce de bu değişiklerin olduğunu, ama üzerinde sünnet derisi bulunduğundan sizin daha önceden bu renk değişikliklerini görmenizin mümkün olmadığını bilmelisiniz.
Sünnetten sonra oluşabilecek istenmeyen durumlar için Sünnet Sorunları Nelerdir?/ Sünnet Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.