Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır? Sünnetin Yaşı Nedir?
Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır? Sünnetin Yaşı Nedir?
Aslında “Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır?” sorusunda belli bir cevap yoktur. Sünnet her yaşta yapılabilir. Ancak sünnet için en güzel zaman bebeğiniz doğduktan hemen sonra veya yaşamın ilk ayı olan yenidoğan dönemidir. İşlem ağrılı olduğundan bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi yapılır, genel anesteziye gerek kalmadan sünnet yapılabilir.
Yenidoğan sünneti hakkında daha fazla bilgi almak için Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Peki, yenidoğan dönemi dışındaki çocuklarda sünnet ne zaman yapılmalıdır? Çocukların gelişimsel dönemleri ele alındığında, sünnet yaşı 2 ayrı grupta toplanabilir. 2 yaşından önce, ve 6 yaşından sonra. 2-6 yaş arasındaki çocuklarda sünnet tercih edilmemesinin nedeni “fallik dönemde” olmalarıdır. Fallik dönem, çocukların cinsel organlarına yöneldikleri bir dönemdir. Bu dönemdeki erkek çocuklarında kastrasyon (iğdişlik, hadım edilme) korkusu olabilir. Yapılan sünnetlerin psikolojik açıdan bazı sorunlar doğurabilme ihtimali nedeniyle, acil sünnet yapılması gereken durumlar hariç, 2-6 yaş arasında sünnet genellikle tercih edilmez.
Her çocuğun sünnete bakış açısı, sünnetten etkilenme durumu ve etkilenme şekli farklıdır. Bu yüzden de uygun sünnet yaşı, 2-6 yaş arası çocuklar dahil, çocuğa özeldir aslında. Bununla birlikte, sünnetten sonra bedensel olarak yara iyileşmesinin en hızlı olduğu yaş, yenidoğan döneminden sonra, ilk 1 yaştır. Bu dönemdeki çocuklarda komplikasyon görülme ihtimali çok daha düşüktür. Yine ilk 1 yaşta sünnet yapılırken, hekimin de tecrübesi ve tercihine bağlı olmak koşuluyla, rahatlıkla genel anestezi verilmeden sadece bölgesel uyuşturularak (lokal anestezi ile) sünnet yapılabilir.
Daha büyük çocuklarda çocuğun sünnet için istekli olması sünnet yaşı seçimi için çok önemlidir. Çocuklara zorla sünnet yapılmamalıdır. Bazı çocuklarda 5 yaşında çok istekli olabiliyorken, bazı çocuklar 12 yaşında bile sünnet korkuları nedeniyle sünnet olmak istemiyor olabilirler. Ailenin çocuğa desteği, sünnet ile ilgili tutumu çocuğun sünnete bakışında önemli rol oynamaktadır. Çocuklar hayatlarının hiç bir döneminde sünnetle ilgili şakaya maruz bırakılmamalı, sünnet bir terbiye aracı, tehdit unsuru olarak gösterilmemelidir. Sünnetini güzel bir anı olarak hatırlamak her çocuğun hakkıdır.
Sonuç olarak, çocuğun psikolojik durumu gözetilerek, çocuklar istenilen yaşlarda sünnet olabilirler.
“Sünnet yaptırmak tıbbi olarak gerekli midir?” sorusunun cevabı için Sünnetin Faydaları Nelerdir? Sünnet Yaptırmak Tıbben Gerekli Midir? yazımızı okuyabilirsiniz.