Sünnetin Faydaları Nelerdir? Sünnet Yaptırmak Tıbben Gerekli Midir?
Sünnetin Faydaları Nelerdir? Sünnet Yaptırmak Tıbben Gerekli Midir?
İdrar Yolu Enfeksiyonundan Koruma
Sünnetin faydaları dendiğinde akla ilk gelen, sünnetin idrar yolu enfeksiyonlarından korumasıdır. Sünnet yaptırmak, 1 yaşına kadar olan sünnetsiz erkek çocuklarında meydana gelen, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonunda çoğu zaman tedavi için yeterli olmaktadır. Yine bazı çalışmalarda 5 yaşından küçük çocuklarda yapılan sünnetin idrar yolu enfeksiyonu oluşumunu belirgin derecede azalttığı da gösterilmiştir. Ancak sadece idrar yolu enfeksiyonundan korunmak amaçlı sünnet yapılması konusu halen pek çok klinik için tartışmalıdır.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma
Sünnetin faydaları dendiğinde akla gelen diğer madde ise cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumasıdır. Bu hastalıklara örnek olarak; HIV (AIDS), sfiliz , gonore ve HPV (genital siğiller) verilebilir. Sünnetin cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmada belirgin derecede faydasının olduğunu pek çok kez kanıtlanmıştır. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için daha etkili yöntemler vardır. Sadece bu nedenle sünnet yaptırmak, çok da kabul gören bir yaklaşım değildir.
Penis Kanseri, Balanit, Fornier Gangreni
Oldukça nadir görülen penis kanseri, sünnetli bireylerde sünnetsizlere göre çok daha az görülmektedir. Fornier gangreni, balanit gibi peniste görülen enfeksiyon hastalıkları, sünnetli kişilerde çok daha az görülmektedir. Sünnetin faydaları olarak saydığımız tüm bu durumlarda penis başının rahatça temizlenebilmektedir. Yani aslında sünnetin faydaları hijyenle ilgilidir.
Cinsel Sorunlar
Erken boşalma ve geç boşalma gibi cinsel sorunlardan korunmanın sünnetin faydaları arasında olduğu sanılır. Ancak, sünnetle bu durumlar arasında doğrudan bir bağ yoktur. Aksine hatalı sünnete bağlı cinsel fonksiyon bozuklukları görülebilir.
Psikolojik Faktörler
Sonuç olarak erkek çocukları için sünnet, yapılan pek çok çalışmada idrar yolu enfeksiyonlarından ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmada faydalı bulunmuştur. Sünnetin faydaları bir yana; ülkemizin sosyal, dini ve kültürel yapısı açısından da bakıldığı zaman sünnet, erkek çocukları için “erkekliğin gerekliliği” olarak görülmektedir. Bu yüzden sünnet aynı zamanda çocukların kendini psikolojik yönden de iyi hissetmelerini sağlamaktadır. Ancak tezat bir şekilde, ehil olmayan ellerde yapılmış sünnetler sonrasında ağır psikolojik etkiler de görülebilmektedir. İşte tam da bu yüzden, sünnet talep eden kişilere bu hizmet; mutlaka ehil hekimler tarafından, çocuğun psikolojisi göz önünde tutularak ve sağlıklı bir ortamda, oluşabilecek her türlü bedensel ve psikolojik olumsuz durumlara karşı azami tedbirler alınarak verilmelidir. Yine ailelerin çocuklarını sünnete hazırlaması çok önemlidir. Bu dönemde şakalaşmak için bile olsa, olumsuz, korkutucu cümleler kurulmamalıdır. Böyle cümlelerin çocuklarda ilerleyen dönemlerde derin yaralara neden olabileceği unutulmamalıdır.
Sünnetin tıbben gerekli olduğu durumları Hangi Durumlarda Sünnet Gereklidir? başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.