Ameliyattan Önce Sizi ve Çocuğunuzu Ne Bekliyor?

Ameliyattan Önce Sizi ve Çocuğunuzu Ne Bekliyor?

Erişkinler ameliyat olmadan önce, kendileri için bile yeterince streslidir. Söz konusu çocuklar olduğunda bu durum katlanarak artar. Bu stres altındayken de çoğu zaman ne yapacağınızı unutabilir, yapacaklarınızı karıştırabilirsiniz. Bu yazımızda size ameliyat öncesi hazırlıklarından bahsetmek istiyoruz.

Ameliyattan önce, sizin için hazırlanan bilgilendirme formunda çocuğunuzu ameliyata nasıl hazırlayacağınız konusunda bilgi alacaksınız. Bu form her ameliyata göre değişiklik gösteren, özel olarak hazırlanmış, öncesinde sizin çocuğunuzla ameliyata nasıl hazırlanacağınızı detaylı olarak anlatan formdur. Ameliyattan 1 veya 2 gün önce çocuğunuzdan kan alınacak ve anestezi doktoru tarafından kan tetkikleri ile birlikte çocuğunuz değerlendirilecektir.

Kan tahlillerinizin sonuçlarının değerlendirilmesi için de mutlaka çocuğunuzu getirmeniz gerekmektedir. Anestezi doktoru, çocuğunuzun durumuna göre ek olarak kan tetkiki veya başka dallardan bir veya birkaç doktorun görüşünü de isteyebilir. Çocuğunuzun herhangi bir tıbbi sorunu veya alerjisi olması durumunda bu sorunu ameliyattan önce mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.

Açlık Dönemi

Çocuğunuz, formda belirtilen süre boyunca ,ameliyattan önce hiçbir şey yiyip içmemelidir. Buna hafif atıştırmalıklar, çerez, şeker ve süt, su da dahildir. (Oruç gibi düşünün) Açlık gerekmeyen durumlar doktorunuz tarafından size bildirilmedikçe, mutlaka açlık süresine uyulmalıdır. Yapılacak işlem ve uygulanacak anestezi tipine göre, ameliyat öncesi gereken açlık süresi değişebilir. Lütfen formda yazılan veya size anlatılan süreye göre açlık sürenizi uygulayın. Ameliyat esnasında uygulanan genel anestezi nedeniyle hastanın her zaman kusma ihtimali vardır. Olası bir kusma halinde ise hasta kendinde olmadığından kustuğu yiyecekler solunum yoluna kaçabilir. Bu durumda sonuçlar çok ağır olabilir. Bunun önüne geçebilmek için ameliyata mutlaka mide boş bir şekilde girilir. Bu talimatlara uymanız çok önemlidir. Aksi takdirde çocuğunuzun ameliyatının daha ileri bir saate ertelenmesi veya iptal edilmesi gerekebilir.

Çocuğunuzun kullandığı ilaçlar ve kronik hastalıklar

Çocuğunuzun düzenli kullandığı bir ilacı varsa, bu durumu mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz. Kullanılan ilaca ve ameliyatın durumuna göre, çocuğunuzun ilacı içip içmeyeceği, içecekse ne zaman içeceği ve dozu doktorunuz tarafından size söylenecektir. Çocuğunuzda kronik bir hastalık varsa, tıbbi bilgilerinizi içeren belgelerinizi ve kullandığınız ilaçlarınızı getirmeyi unutmayın. Bunun dışında, eğer çocuğunuzun özel beslendiği bir kronik hastalığı varsa (diabet, çölyak hastalığı gibi), yatışınız yapılırken klinik hemşirenizi de bu konuda bilgilendirmelisiniz. Böylece çocuğunuz için sunulan yiyecekler de buna göre düzenlenmiş olacaktır.

Yanımızda ne getirelim?

Ameliyattan önce

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Yanınızda getirmeniz istenilen tüm belgeler,
  • Rahat pijama ve iç çamaşırları (yedekli),
  • Şarj aleti,
  • Kendiniz için rahat kıyafet,
  • Formül mama, biberon, emzik (bebekler için),
  • Bebek bezi (bebekler için),
  • Varsa uyku arkadaşı,
  • Çocuğunuzun oynamayı sevdiği oyuncak veya tablet,
  • Kitap,
  • Boyama kitabı ve boya kalemleri,
  • Terlik.

Daha uzun yatışlar için;

  • Sağlıklı atıştırmalıklar,
  • Diş fırçası ve diş macunu,
  • Tarak.

Ameliyattan önce çocuğunuzda ateş, öksürük, nefes alırken hırıltı, kusma gibi problemler olması durumunda doktorunuzu mutlaka bilgilendirin. Çocuğunuzda olası bir enfeksiyon varlığı mevcut anestezi risklerini daha da yüksek hale getirir. Doktorunuzun değerlendirmesi sonrasında enfeksiyon tespit edilirse ameliyatınız ertelenebilir.

Hastaneye geldiğiniz gün ameliyattan önce sizden ameliyat ile ilgili bir onam formu ve bazı belgeler imzalamanız istenecektir. Lütfen her bir belgeyi okuduktan sonra imzalayınız. 

Ameliyattan önce çocuğunuzu hastaneye getirmeden yapılacak en önemli şeylerden biri de çocuğunuzu ameliyata psikolojik olarak hazırlamaktır. Çocuğunuza nereye ve ne için gittiğinizi dürüst bir şekilde anlatmalısınız. Bunu yaparken onun anlayabileceği bir dil kullanmalı, çok detaya girmemelisiniz. Dürüst olmak hem sizin çocuğunuzla olan güven ilişkinizin sürdürülebilmesi, hem de hastanede uygulanacak işlemlerin çocuğunuzu korkutmadan uygulanabilmesi için önemlidir. Fotoğraf çektirmeye gittiğini düşünen çocuk ameliyathanenin bir fotoğraf stüdyosuna benzemediğini içeri girer girmez anlar! Ona yalan söylenmiş olması da çocuğunuza, başına olandan çok daha kötü şeyler geldiğini düşündürür ve korkutur.

İlgili yazılar:

Sünnet Bakımı / Sünnet Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Sünnetten Sonra Bizi Neler Bekliyor?

Kasık Fıtığı

Çocuk Cerrahisi Kliniği

Op. Dr. Tuba Dikmen GÜLSER, Çukurambar Ankara'da çocuk cerrahisi kliniğinde hizmet vermektedir. Çocuk cerrahisi doğumdan erişkin yaşa kadar 0-18 yaş grubu çocuklarla ilgili tüm cerrahi işlemleri kapsamaktadır.

Op. Dr. Tuba Dikmen Gülser'e aittir. Tüm Hakları Saklıdır.

0 505 024 45 00